Zorgaanbod

Osteopathie

Osteopathie
 
Osteopathie is een manuele geneeskunde die tot doel heeft de beweging te herstellen van weefsels die verstard zijn door onevenwichten (bv. een orgaan dat niet goed beweegt) en compensaties (bv. houding). Het lichaam compenseert op een verstoord evenwicht om zijn homeostase te behouden (het reguleringsproces waarmee het lichaam de verschillende constanten van het interne milieu handhaaft).

Het lichaam heeft dus het vermogen tot zelfgenezing om zijn evenwicht te bewaren.

De osteopaat gebruikt manuele technieken die aangepast worden aan elk individu om de beweging te herstellen en de homeostase van het lichaam te stimuleren.

Svens vingergevoeligheid heeft zich 'anders' ontwikkeld. Dit komt omdat hij, sinds 2004, dieren behandelt, vooral paarden en honden. "Er is een overeenkomst tussen het behandelen van kinderen en dieren; ze zijn allebei heel spontaan en denken niet zoals volwassenen," zegt hij met een glimlach. 

Osteopathie voor wie?

Osteopathie is eigenlijk voor iedereen: pasgeboren baby's, kinderen, tieners, zwangere vrouwen, volwassenen en ouderen.

Osteopathie waarvoor?

 Pasgeboren baby's 

Er zijn al veel parameters waardoor het lichaam van een baby in utero al moet compenseren. Enkele van deze parameters zijn de inductie van de bevalling, een ruggenprik gevolgd door oxytocines, die de weeën nog meer stimuleren. Deze moeten door het ongeboren kind worden opgeslagen. Het zal in de baarmoeder moeten compenseren voor de opgewekte krachten. Deze pasgeborenen hebben vaak een 'banaan'- of 'komma'-houding, waarbij ze het liefst op één zij liggen, een torticollis, met het hoofd naar dezelfde kant gedraaid, moeite met zuigen, een te nauwe mondopening of een te kort tongfrenulum, waardoor het moeilijk is om de mond te openen om de tepel te 'vangen', en regurgitatie. Sommige van deze baby's huilen veel, zijn niet "rustig" en kunnen het platte bed of de maxi-cosi niet verdragen. Dit zijn ook kinderen die meer kans hebben om plagiocephalie (een plat of misvormd hoofd), strabisme, terugkerende oorontstekingen, enz. te ontwikkelen.

Dan zijn er nog andere bevallingsfactoren, zoals het gebruik van zuignappen, tangen en spatels, waardoor de pasgeborene zich moet aanpassen aan deze geïnduceerde krachten.

Zijn geboortes per keizersnede dan beter? Nee, want bij deze bevallingen kan de baby de bewegingen niet zelf maken. Het is het kind dat het werk doet om geboren te worden, begeleid door de samentrekkingen van de baarmoeder van de moeder. Deze bewegingen kunnen worden uitgelokt door de gespecialiseerde osteopaat. Dit wordt in de osteopathie "wedergeboorte" genoemd.

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Helaas zijn er nog veel meer, maar gelukkig kan de osteopaat in samenwerking met gespecialiseerde fysiotherapeuten je kind helpen.

 Bij kinderen 

Kinderen zijn zo flexibel en hun lichaam kan zo goed compenseren dat ze zelden klagen over pijn. Let echter wel op de klachten die vaak te horen zijn: "mijn buik doet pijn", "mijn hoofd doet pijn", "ik heb geen honger", "ik heb nachtmerries", enz.

Kinderen van deze leeftijd beginnen vaak met sporten. Ze gaan zichzelf trainen, dus brengen ze hun lichaam uit balans. Over het algemeen corrigeert het lichaam zichzelf en zijn er geen latere problemen. Wanneer deze correctie niet kan plaatsvinden, neemt het risico toe op het ontwikkelen van compensaties die kunnen leiden tot peesontsteking, pijn in de benen, verlies van eetlust, zweten, hoofdpijn, onverklaarbare vermoeidheid, slaapstoornissen, enz.

Het is ook tijdens de kindertijd dat scoliose en kyfose optreden en behandeld kunnen worden. Hoe vroeger, hoe beter.

Adolescenten (Pubers?)

Dit is een leeftijd waarop de laatste groeispurten voelbaar zijn, het hormonale systeem goed op de proef wordt gesteld en zich maximaal ontwikkelt. Dit kan leiden tot puistjes, stemmingswisselingen en concentratieverlies.

Jonge vrouwen hebben vaak pijnlijke of zware menstruaties. Dit is niet "normaal" zoals veel mensen denken. Deze cyclus zou pijnloos moeten zijn!

Een osteopaat kan helpen!

Zwangere vrouwen 

Negen maanden lang ondergaan zwangere vrouwen enorme natuurlijke veranderingen en compensaties. Niet alleen fysieke veranderingen, maar ook hormonale, bloed-, gewrichts- en viscerale veranderingen: alles verandert voor een zwangere vrouw. Het is daarom raadzaam om een osteopaat te raadplegen die gespecialiseerd is in pre- en postpartumzorg. Symptomen kunnen variëren van rugpijn tot ischias, een onwel gevoel in het lichaam, hoofdpijn, misselijkheid, matige ademhalingsmoeilijkheden (benauwdheid) en alle symptomen die zwangere vrouwen kennen. 

Het doel van pre-partum osteopathie is om het je zo comfortabel mogelijk te maken tijdens de zwangerschap en om je lichaam voor te bereiden op de bevalling. Dit is om ervoor te zorgen dat er geen onevenwichtigheden zijn die een goede bevalling in de weg kunnen staan.

Een vrouw heeft negen maanden nodig om een baby te 'maken' en negen maanden om te herstellen. 

In de herstelfase na de bevalling kunnen een aantal pijntjes optreden. Aarzel niet om ernaar te vragen.

Volwassenen 

Volwassenen kunnen een osteopaat raadplegen als preventieve of curatieve maatregel. Een ervaren osteopaat behandelt liever preventief, ook al is het veel moeilijker om compensaties te vinden in weefsels die nog niet pijnlijk zijn. Het is net als geneeskunde in Japan: het is preventief en de dokter wordt niet betaald als zijn cliënt ziek wordt.

Curatieve osteopathie is wat een osteopaat elke dag doet. Hij probeert de beweging te herstellen in de weefsels die pijnlijk zijn en verwezen pijn veroorzaken (hoofdpijn kan bijvoorbeeld komen van de kaak, de nek, het spijsverteringsstelsel, enz.)

Het is mogelijk om te werken aan het osteo-articulaire, ligamentaire, spier-, ademhalings-, hart-, spijsverterings-, urineweg-, voortplantings-, hormonale, bloed- en lymfestelsel.

Als u geen oplossing vindt voor uw probleem, raadpleeg dan een osteopaat erkend door de erkende beroepsvereniging osteopathie.be

Senioren

Goed toegepaste osteopathie kan ouderen doen opleven door langdurige pijn te verlichten. Wat we zoeken is comfort! De technieken en houdingen worden aangepast aan elk individu.

Ernstige ziekten - wanhopige gevallen ... wat kan osteopathie doen?

Osteopathie heeft, net als alle geneeskunde, zijn beperkingen. Sven nodigt je uit om hem een e-mail te sturen zodat hij kan reageren op jouw unieke geval.

Wat houdt een consultatie in?

Na een grondige en gerichte anamnese gaat Sven met zijn patiënt zitten. Liggend op de rug, begint hij met craniale osteopathie, behalve bij pasgeboren baby's. Dit is een zachte techniek op het hoofd, dat zijn "dashboard" is. Afhankelijk van wat hij vindt, werkt hij vervolgens op de viscerale, articulaire, arterioveneuze en andere systemen als dat nodig is.

Na een osteopathische sessie word je geadviseerd om het minstens 48 uur rustig aan te doen.

Interesse?

Sven consulteert op maandag en donderdag. Een afspraak met Sven kan je gemakkelijk via zijn boekingsysteem www.osteopro.be

Andere dag of meer informatie? Contacteer hem via: info@osteopro.be of GSM : (+32) 0469 23 32 02

Vroedvrouwenpraktijk InTeam
Waversesteenweg 51A
1560 Hoeilaart
Telefoon
0468 00 43 38
E-mail
info@inteam-vroedvrouwenpraktijk.be